Imagináció Mérnökiroda logó

Levegővédelmi hatásterület lehatárolás
transzmissziós szoftver

Pontforrás hatásterület lehatárolás
Légszennyezés számító szoftver vásárlás
Ipari automata transzmissziós rendszer

AIRCALC légszennyezés modellező PC-s szoftver

Légszennyező források hatásterületének meghatározása a 306/2010. (XII. 23.) Korm. rendelet szerint

A szoftver a környezetvédelmi szakemberek számára készült, könnyen kezelhető eszköz, amellyel lehetővé válik az ipari vagy közlekedési létesítmények, illetve új beruházások hatástanulmányainak vagy építési engedélyterveinek gyors és hatékony elkészítése. A szoftver jelenlegi formájában az alábbi funkciókat támogatja:

 • pont-, vonal-, területi és függőleges felületi források által kibocsátott légszennyező komponensek légköri terjedésének teljes körű vizsgálata néhány perces, órás, 24 órás, illetve éves átlagolási időtartamokra,
 • a rendeletnek megfelelő A és B feltétel szerinti hatástávolság meghatározása adott légszennyezőre,
 • a szennyezőanyag koncentrációjának ábrázolása a távolság függvényében diagramon,
 • a szennyezőanyag "füstfáklyájának" ábrázolása izokoncentrációs vonalak formájában digitális térképre vetíthetően,
 • a források térképi adatainak importálása dxf-ből a bemeneti fájlba,
 • futtatási idő becslésének lehetősége, hogy tervezni lehessen a hosszú ideig tartó futtatásokkal,
 • automatikus biztonsági részeredmény-mentés a hosszú ideig tartó számításoknál,
 • bűzterjedés modellezésnél szagegységekkel történő számolás,
 • 16 szélirányra külön meteorológiai és felszíni paraméterek alapján hatástávolság számítás egy menetben és teljes hatásterület ábrázolás poligon formában,
 • együttműködés az ON-LINE rendszerrel, hogy a hatástávolság számítás dokumentálása az internetes rendszerben megszokott néhány kattintással lehetséges legyen,
 • szoros együttműködés a Quantum GIS térinformatikai szoftverrel, ahol néhány kattintással létrehozható egy projekt a szükséges forrásfedvényekkel és az adatok bevitelét követően a számítás és térképre vetítés is automatikusan megtörténik,
 • 64 bites verzió, amely a legmodernebb Windows 10 verziókon is stabilan működik.

A szoftverről bővebb leírást talál a szakmai jellemzőket részletező oldalon, illetve a működési leírásban.


>

Megrendelési szándékát az alábbi táblázatban látható bevásárlókosarak segítségével tudja jelezni, értelemszerűen a megvásárlandó verziónál lévő ikonra kell kattintani. Ha megadja elérhetőségét, akkor küldünk egy hivatalos ajánlatot, amelynek elfogadásakor egyeztetjük Önnel a telepítés időpontját és körülményeit. Minden megrendeléshez ajándékba adjuk a helyszíni telepítést, illetve egy személyes konzultációt, amelyen a szoftver használatának alapjai elsajátíthatóak!


AIRCALC szoftver árlista (nettó árak)

Csomagnév, 5.6 verzió Csomagleírás Ft / PC licenc Frissítés 3.x verzióról
ALAP Pontforrás
Csak hatástávolság számítás
(1 és 24 órás)
420.000 Ft
megrendelem
115.000 Ft
megrendelem
KÖZÉP Pontforrás
hatástávolság és receptorháló számítás
(pillanatnyi, órás, éves)
550.000 Ft
megrendelem
TELJES Összes típusú forrás hatástávolság és receptorháló számítás
(pillanatnyi, órás, éves)
780.000 Ft
megrendelem

A receptorháló számítás abban az esetben szükséges, ha Önnek szükséges van a kiszámított gázfáklya térképen történő ábrázolására. Pontforrás engedélykérelmeknél ez nem szükséges és jellemzően nem is kérik a környezetvédelmi felügyelőségek.


Az ALAP csomag tehát olyan esetekben hasznos, amikor szinte kizárólag pontforrás engedélykérelemhez szükséges számításokból adódik sok munka, és nincs szükség sok térképi ábrázolása. Természetesen eseti jelleggel ilyen számítások futtathatóak az ON-LINE rendszerben, amelyhez a szoftver megvásárló felhasználóinknak 50% kedvezményt biztosítunk az eseti díjból .


A KÖZÉP csomag már lehetőséget ad transzmissziós képek térképi ábrázolásához szükséges számítások elvégzésére, de csak pontforrásokra. Ez jellemzően egy-egy előzetes környezeti vizsgálat alkalmával lehet igény.


A TELJES csomag a komolyabb hatásvizsgálatok elvégzéséhez is szükséges összes funkciót és forrástípust tartalmazza.


A szoftver működéséhez MS Windows operációs rendszer szükséges. Az ár egy PC-re történő regisztrációt tartalmaz. Több számítógépre történő telepítéshez a további regisztrációkat egyedi megállapodás alapján tudunk biztosítani.


A korábban elérhető verziót továbbfejlesztettük: szélesebb körű tudással és megváltozott kezelőfelülettel kínáljuk az 5.x verziót, amelyben szerepel a széliránygyakoriságok és légköri stabilitási kategóriák éves statisztikai előfordulási arányának függvényében teljes hatásterület meghatározása, továbbá a kapott eredmények digitális térképre vetíthetőek, mert a számítások nem csak a korábbi 2.1 verzióban megismert füstfáklya tengelyre vonatkoznak, hanem egy felhasználó által definiált receptorhálóra is. Erre alapulva egy kontúrozó szoftver (gnuplot 4) segítségével és saját fejlesztésű konverziós programok közreműködésével a szennyezőanyagok terjedési képét is előállítja a szoftver DXF formátumban, amely bármely térinformatikai rendszerbe integrálható ezután.

A 3.5 verziótól felfelé a szoftver képes az ON-LINE Hatásterület Modellező Rendszerrel együttműködni olyan formában, hogy a projektek adatai egy helyen, ingyen kezelhetőek a webes felületen, miközben a számítások a PC-s szoftverrel készülnek, így a szoftvertulajdonosok is ki tudják használni az internetes felület adta plusz funkciókat.